pocu

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 POCU/633/6/14, cod SMIS 132906

Stagii de practică pentru elevii din județul Prahova

Primul pas pentru o carieră de succes

                                                                                                                                                                                                                           Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels

Pregătirea pentru interviu vă poate ajuta să vă simțiți încrezători și pregătiți. Deși fiecare intervievator este diferit, iar întrebările lor pot varia în funcție de job sau domeniu, există câteva întrebări frecvente la care vă puteți aștepta și pregăti, cum ar fi „Povestește-mi despre tine”.

Si pentru ca si cele mai simple intrebari ne pot pune uneori in dificultate (din cauza emotiilor sau a lipsei de pregatire), am pregatit mai jos o lista cu cele mai frecvente intrebari din interviul de angajare.

Pentru inceput retine ca  toată lumea are emotii inainte de un interviu. Este ceva normal asa ca nu te descuraja, lasa emotia sa iasa la suprafata, te vei descurca mult mai bine.

Adopta o atitudine optimisita si pozitiva.

Afla ce își dorește cel mai mult un angajator la candidatul său ideal, apoi arătați cum îndepliniți aceste calificări.

Cu alte cuvinte, incearca sa potrivesti abilitatile tale cu nevoile angajatorului.

 

I1: “Povestește-mi despre tine”.

Este probabil cea mai comună întrebare pe care recrutorii o folosesc la interviuri.

Majoritatea interviurilor incep cu aceasta “banala” intrebare si de cele mai multe ori candidatii dau gres relatand povestioare din copilarie sau balbaind cateva din calitatile lor.

Începeți cu prezentul și spuneți de ce sunteți bine calificați pentru această funcție. Amintiți-vă că, cheia tuturor interviurilor de succes este să vă potriviți calificările cu ceea ce caută intervievatorul. Cu alte cuvinte, trebuie să vindeți ceea ce cumpărătorul cumpără. Aceasta este cea mai importantă strategie în căutarea unui loc de muncă.

Vorbește despre realizările pe care le-ai avut din punct de vedere profesional (cu exemple specifice), ce atributii si responsabilitati ati avut. Prezentati-va ca o potrivire perfectă pentru nevoile pe care recrutorul tocmai le-a descries.

 

I2: "De ce vrei sa pleci de la actualul job ?"

Pentru inceput nu va vorbiti de rau actualul angajator, managerul, colegii sau clientii. Singurul care va fi pus intr-o luminca proasta veti fi tot voi.

Prezintă lucrurile într-un mod care să demonstreze că ești dornic să profiți de noi oportunități și că rolul pentru care ești intervievat este mai potrivit pentru tine, valorificand capacitatile dvs existente, oferindu-va posibilitatea de crestere si dezvoltare continua.

 

I3: "Care sunt punctele tale slabe ?"

Atenție - aceasta este o întrebare de eliminare, concepută pentru a scurta lista de candidați. Orice recunoaștere a unei slăbiciuni sau a unei greșeli vă va aduce un „Zece” pentru onestitate, si un„Patru” pentru interviu. De asemenea, un alt cliseu este de a va prezenta punctele tari ca pe niste salbiciuni (ex: tind sa lucrez peste program) Insa angajatorii cunosc deja ceasta practica.

Asa ca asigurați-l pe intervievator că nu vă puteți gândi la nimic care să vă împiedice performanța în această poziție.

De asemenea puteti ca in loc să mărturisești o slăbiciune, sa descrieti ceea ce va place cel mai mult și ce va place mai puțin, asigurându-va că ceea ce va place cel mai mult se potrivește pentru rolul pentru care ati aplicat, iar ce va place mai putin nu este foarte important pentru job.

 

I4: "Care sunt punctele tale tari ?"

Intrebarea pare usoara dar te poate pune intr-o lumina negativa daca devii arogant sau adopti o pozitie prea umila.

Înainte de orice interviu, ar trebui să aveți o listă pregătită mental cu cele mai mari puncte forte. De asemenea, ar trebui să aveți, un exemplu specific sau două, care ilustrează fiecare punct forte, cu cele mai recente și impresionante realizări.

Asa ca atunci cand raspunzi la aceasta intrebare gandeste-te la calitate si nu cantitate.

Alege acele realizări din lista care se potrivesc cel mai bine pentru această poziție si binenteles descriele cu exemple.

Întrebarea îți oferă șansa de a demonstra că ai atât abilitățile tehnice căt și pe cele soft  pentru a executa sarcinile jobului.

 

I5: "De ce vrei să lucrezi la compania noastră ?"

Scopul acestei intrebari este de a testa candidatul daca si-a facut temele cu privire la compania la care aplica (domeniu de activitate, obiective, realizari, pozitie pe piata, etc). Asa ca inainte de interviu asigurate ca detii destul informatii despre compania la care aplici.

 

I6: "Care sunt obiectivele tale ?"

Multi angajatori cauta sa recruteze oameni cu teluri bine definite (este unul dintre motivele pentru care au realizari mari). Sa nu ai sau sa ai unele vagi nu e deloc ok.

Inainte de interviu fii pregatit să discutați obiectivele dvs. pentru fiecare domeniu major al vieții: carieră, dezvoltare personală, familie, sănătate, etc.

În plus, această întrebare este utilizată pentru a vă măsura ambiția, așteptările pentru carieră și capacitatea de a vă planifica în avans. Cel mai bun mod de a rezolva această întrebare este să vă examinați traiectoria actuală în carieră și modul în care acest rol vă ajută să vă atingeți obiectivele dvs. pe termen lung.

 

I7: "De ce crezi ca esti potrivit pentru aceasta pozitie/job ?"

Aceasta intrebare e pusa de recrutor sa verifice daca intelegi exact care va fi rolul tau in companie si ce calitati crezi ca detii compatibile cu pozitia pentru care aplici.

Asa ca raspunsul tau ar trebui sa fie centrat pe experiente de la joburile anterioare in care ti-ai  folosit abilitatile si pentru job-ul pentru care aplici, skiluri pe care se presupune ca le vei folosi si la noul loc de munca. Argumenteaza ca este calificat pentru noua pozitie si prin realizarile de pana acum.

 

 

I8: „Întrebarea salarială – Care sunt pretentiile financiare ?"

Pentru a negocia un salariu ok este important sa retineti urmatoarele:

  • Nu aduceti niciodata in discutie salariul. Vânzătorii buni își vând produsele înainte de a vorbi despre preț. La fel ar trebui sa faci si tu. Este important ca recrutorul sa vă dorească mai întâi, iar poziția dvs. de negociere va fi mult mai puternică.
  • Dacă intervievatorul dvs. ridică problema salariului prea devreme, înainte de a avea ocazia să va prezentati toate calitatile dvs, amânați întrebarea, spunând ceva de genul: „Banii sunt importanți pentru mine, dar nu sunt preocuparea mea principală. Oportunitatea și creșterea sunt mult mai importante. Ceea ce aș prefera să fac, dacă nu vă deranjează, este să explorez dacă sunt potrivit pentru această funcție și apoi să vorbesc despre bani.
  • Setati-va niste targeturi salariale inainte de interviu.
  • Faceti o mica cercetare pentru a afla care este salariul mediu al companiei respective. Dacă sunteți cu mult subplătit, este posibil să doriți mai mult.
  • Nu mințiți niciodată despre salariul actual

 

I9: "Aveti intrebari pentru noi ?"

Deoarece această întrebare este comună la sfârșitul fiecărui tip de interviu de angajare, este logic să o planificați în avans și să fiți pregătiți. Elaborați o listă de întrebări la care doriți să primiți răspuns și rețineți că întrebările dvs. se pot schimba ușor în funcție de intervievatorul dvs.

Dacă vă întâlniți cu persoana care va fi managerul dvs., ați putea adresa întrebări specifice despre rolul pe care îl doriți sau despre procesul de angajare a noilor angajați.