Mai devreme sau mai târziu, indiferent care sunt motivele, fiecare dintre noi va fi în căutarea unui job. În timp ce poate fi o oportunitate pentru noi planuri și speranțe, poate fi și un motiv de stres, deoarece procesul de căutare nu este deloc unor ușor.
În timpul procesului de căutare pot să apară foarte multe staăi și emotii, iar cele mai multe dintre ele pot fi negative. Dacă nu știi cum să gestionezi sentimentele care te încearcă, sunt șanse destul de mari să te pierzi în ofertele pe care le accesezi sau să nu treci cu brio de interviurile de angajare.
Cum iti depasesti temerile cand esti in cautarea unui job?
Este esențial să fii conștient ce urmează
Procesul de căutare a unui loc de muncă poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, motiv pentru care este foarte important să știi ce urmează în momentul în care vrei să faci acest pas. Mai mult decțt atât, nici interviurile nu se vor desfășura în cel mai scurt timp posibil. Este posibil să primești mail-uri cu un răspuns afirmativ sau un feedback pozitiv, ca apoi să nu mai primesti prea curând vești de la compania/companiile la care ai aplicat. Este esențial ca în astfel de situații să nu iți pierzi încrederea și să gândești obiectiv.
Gestioneaza-ti emotiile
Indiferent ce sentimente te încearcă, este extrem de important să înveți să le gestionezi. Nu este recomandat să cazi în capcana emoțiilor, deoarece existâ riscul să nu iei decizii favorabile. Așadar, chiar dacă procesul de căutare nu este unul ușor și te poți confrunta cu răspunsuri negative sau feedback-uri mai puțin bune, este recomandat sa te implici în activitîți care te ajută să te relaxezi. Meditează, citește, petrece cât mai mult timp în natură sau planifică întâlniri cu prieteni, foști colegi sau persoane care te pot îndruma sau scrie într-un jurnal. Potrivit unui studiu realizat de HBR (Harvard Business Review), persoanele care scriu des într-un jurnal și iși “inventariază” emțtiile cel putin 20 de minute pe zi au reușit să iși găsească un job nou mult mai repede (un procentaj de 52%).
Cere îndrumare
Să ceri îndrumare nu este deloc rușinos și nici nu te plasează mai jos pe scara profesională. Dacă iți doresti să treci mult mai ușor peste procesul de căutare a unui job nou, apelează cu încredere la sfaturile unui mentor. Poate fi o persoană pe care o admiri din punct de vedere profesional, cineva din familie, un consilier profesional sau un prieten în care ai încredere. Ține cont de sfaturile pe care le primesti și, dacă nu ai încredere ca iei deciziile corecte, amână-le. În fond, esti în cautarea unui job bun și iți dorești să evoluezi din punct de vedere profesional.