pocu

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 POCU/633/6/14, cod SMIS 132906

Stagii de practică pentru elevii din județul Prahova

Primul pas pentru o carieră de succes

Pandemia SARS-COV-2 a avut un impact major asupra multor lucruri, afectand sanatatea fizica si mentala dar si modul in care interactionam cu alte persoane.  Masurile de protectie precum distantarea sociala, carantina,  au afectat in mod direct majoritatea angajatorilor (daca nu chiar toti) si multi dintre ei au ales sa-si trimita angajatii sa lucreze de acasa.

Asa ca multi angajatori s-au adaptat si au mutat si acest proces (interviul de angajare) in mediul virtual.

„ peste 80% dintre angajatori au realizat interviuri online in timpul pandemiei, aceasta metoda fiind tot mai populara si datorita varietatii de softuri / aplicatii de profil ”

 

In ultimii ani, interviurile de angajare online au devenit tot mai populare si multe companii, folosesc in mod regulat tehnologia pentru a efectua interviurile preliminare.

Dar in timpul pandemiei, acest lucru s-a schimbat iar interviurile pentru aproape fiecare etapa a procesului de angajare s-au mutat complet in online.

Chiar daca interviurile online sunt similare cu cele fata-in-fata exista unele diferente destul de importante pentru care candidații ar trebui să fie pregătiți iar in functie de cum te descurci, recrutorul te poate recomanda pentru etapa urmatoare si cu putin noroc iti poate oferi pozitia dorita.

 

Iata ce trebuie sa stiti:

 

  • Familiarizeza-te cu aplicatia

In primul rand inainte de interviu trebuie sa te familiarizezi cu aplicatia pe care angajatorul o va folosi. Asa ca primul pas pe care trebuie sa-l faci dupa ce recrutorul ti-a comunicat data, ora si aplicatia pe care o va folosi pentru interviu este sa “te joci” un pic cu programul respectiv. Poti exersa chiar cu un prieten sa te asiguri astfel ca totul functioneaza corect.

Asadar descara aplicatia din timp astfel incat sa ai timp sa te familiarizezi cu ea. In zilele noastre, tehnologia poate fi coplesitoare si in special, cu interviurile online, asa ca trebuie sa te simti confortabil folosind orice metoda prefera potentialul tau angajat (Zoom, Skype, Teams, Whatsapp etc.). Odata ce va simțiți confortabil cu programul pe care il veti folosi, este o idee buna sa va testați conexiunea la internet, precum si functiile audio si video pentru a va asigura că totul funcționeaza corect.

 

  • Alege o tinuta potrivita

Chiar dacă nu vă intalniti personal cu intervievatorul, asigurați-va ca tinuta aleasa este una care iti va da incredere. Nu uita, prima impresie conteaza, iar aspectul tau chiar o poate face pe a ta.

 

 

  • Gaseste locul perfect pentru interviu.

Asigura-te ca nu este prea intuneric dar de asemenea nici prea multa lumina. De preferat este sa stai langa o fereastra cu fata spre lumina.  Lumina puternica din spate va provoca o stralucire ceea ce face dificil ca intervievatorul să te vada.

De asemenea locul ales trebuie sa fie cat mai curat si simplu, astfel incat interviatorul sa se poata focusa pe tine si nu la dezordinea din spatele tau 😊

Nu uita sa alegeti un loc linistit unde sa nu fii deranjat de familie, prieteni, animale de companie, etc. Opriți soneria, orice alarma și electronice care ar putea sa va întrerupa.

 

  • Fii atent si nu te lasa distras

Este usor sa ratezi ceva important in timpul interviului. De multe ori difuzoarele laptopului sau a telefonului pot suna infundat sau nu sunt foarte puternice. Ar fi bine să vă conectați laptopul la difuzoare externe sau chiar sa folositi căștile pentru a obține un sunet mai clar.

 

  • Priveste interviatorul in “ochi”

În mediul online, contactul vizual este important, chiar dacă nu este un contact vizual adevarat. In loc să te uiti la persoana de pe ecran, priveste direct în camera web și ramai implicat.

Stiim ca poate fi dificil sa te uiti la camera cand vezi o persoană pe ecran, (majoritatea tind sa se uite la partea ferestrei cu propria lor imagine video in loc sa se uite in camera) dar, privind ecranul, te va face sa arati ca si cum ai privi in jos deoarece ecranele sunt de obicei sub camere.

 

  • Fii calm si relaxat

Emotiile pot reprezenta cel mai rau dusman al tau in timpul unui interviu, fie ca vorbim de interviul face-to-face sau online, daca nu stim sa le gestionam corect. Exersați-vă principalele puncte de discuție dacă sunteți nervos si aveti emotii. Respira adanc inainte de apel si incearca sa ramai calm și increzator in timpul interviului. Emotiile vor disparea pe parcurs si cel mai probabil o sa lasi o impresie pozitiva interviatorului.

 

  • Fii tu insuti

La fel ca si la interviul fata-in-fata este important sa fii tu insuti. Aceasta este oportunitatea ta de a te afirma. CV-ul tău te-a recomandat deja ca un candidat competent, acum trebuie doar sa o arati.

 

  • 5 intrebari de final

La sfarsitul oricarui interviu este bine sa ai intrebari pentru intervievator. Pregătiți-vă făcând niște cercetări despre companie și industrie. Încercați să vă gândiți la cinci întrebări bune care nu sunt despre salariu sau beneficia.

Elaborați o listă de întrebări la care doriți să primiți răspuns și rețineți că întrebările dvs. se pot schimba ușor în funcție de intervievatorul dvs.

Dacă vă întâlniți cu persoana care va fi managerul dvs., ați putea adresa întrebări specifice despre rolul pe care îl doriți sau despre procesul de angajare a noilor angajați.